AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Sectordag Paard 2010 bevestigt opnieuw draagvlak

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV): “Paardensector laat zien zélf met plannen en initiatieven te kunnen komen”

Sectordag Paard 2010 bevestigt opnieuw draagvlak voor sectorbrede aanpak van gemeenschappelijke issues in de paardenhouderij

Tilburg, 14 april 2010 – Tijdens de jaarlijkse Sectordag Paard in Papendal hebben vertegenwoordigers van de georganiseerde Nederlandse paardenhouderij zich opnieuw uitgesproken voor de sectorbrede aanpak van gemeenschappelijke issues door de Sectorraad Paarden (SRP).

In drie groepen – sport, fokkerij en ondernemers – werd gediscussieerd over prikkelende stellingen op beleidsgebieden waarbij de SRP actief is betrokken: diergezondheid en de risico’s van besmettelijke ziekten, paardenwelzijn, I&R (identificatie en registratie), opleiding, kennis, onderzoek en innovatie. In alle discussies toonden de aanwezige vertegenwoordigers van de verbonden organisaties zich bereid verbeteringen en vernieuwingen door te voeren en daarvoor gezamenlijk initiatieven te nemen.

SRP-voorzitter Johan Lokhorst toonde zich verheugd met de brede steun voor de rol van de SRP: “Het is voor vrijwel iedereen duidelijk dat wij zelf de leidsels in handen moeten nemen. Doen we dat niet, dan betekent dat onvermijdelijk dat de politiek ons met regels en wetgeving zal confronteren.”

Steun van de minister
Demissionair minister van LNV Gerda Verburg gaf op de Sectordag Paard uiting aan haar tevredenheid over de vooruitgang die onder regie van de Sectorraad is bereikt en spoorde de sector aan dóór te pakken. “Regel de eigen zaken voordat de politiek met dwingende voorschriften komt die door de politiek zijn bedacht.”

Zij drong er op aan haast te maken met nog openliggende actiepunten (“Het Plan van Aanpak. Gezondheid is er nog steeds niet.”) en riep op niet afwachtend naar de overheid te kijken. “Ook bij een zeer gecompliceerd onderwerp als de ontwikkeling en invoering van een sluitend I&R-systeem is dat een gevaarlijke strategie.” De Minister raadt de sector aan proactief en tijdig een actueel registratiesysteem ter hand te nemen. “De registratie kan worden verplicht en als de overheid dit gaat opleggen wordt het een ingrijpende maatregel” aldus demissionair Minister Verburg.

Klik hier voor de toespraak van Minister Verburg

Klik hier voor de brief van Minister Verburg aan de Tweede Kamer

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl