AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Hoger BTW-tarief dreigt voor paardenhandel

De advocaat-generaal aan het Europese Hof van Justitie heeft zich negatief uitgesproken over het verlaagde btw-tarief van 6 % dat de Nederlandse wet hanteert voor de verkoop van alle paarden. Het lage btw-tarief zou alleen van toepassing kunnen zijn op paarden die direct voor de consumptie of voor werkzaamheden in de agrarische sector worden verkocht.

De Sectorraad Paarden is van mening dat er onjuiste argumenten worden gehanteerd gezien de relatie van het paard en het platteland en anderzijds de voedselketen. Verder zullen grote uitvoeringsproblemen ontstaan door de onduidelijkheid welk btw-tarief in een bepaald geval geldt.

Het advies van de advocaat-generaal aan het Europese Hof kan ook verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse paardensector, omdat een hoger Btw-tarief op de verkoop van paarden prijsopdrijvend werkt wat zijn weerslag zal hebben op de bedrijfsvoering van hippische ondernemers.

Het is nog zeker niet gezegd dat de rechters van het Europese Hof het advies overnemen. Niet altijd wordt een advies overgenomen.

Nog niet bekend is wanneer het Europese Hof een definitief besluit in de kwestie neemt. De problematiek speelt ook in andere landen, waaronder Frankrijk en Duitsland. Mogelijk wacht het Hof met het nemen van een beslissing totdat ook voor die Europese landen het onderzoek is afgerond. Tot dan kan de Nederlandse overheid en de paardensector via deze kanalen nog trachten te interveniëren in de op handen zijnde besluitvorming.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl