AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Sectorraad Paarden verontrust over paardenleed

Sectorraad Paarden dringt aan op elkaar aanspreken en melden

Paardensector verontrust over paardenleed

ERMELO – De Sectorraad Paarden (SRP), het overkoepelend orgaan van alle grote paardenorganisaties in Nederland, vraagt al zijn lidorganisaties om hun leden op te roepen een nog actievere rol te spelen bij de bestrijding van paardenleed. Dit initiatief komt naar aanleiding van publicaties de afgelopen dagen in de media over verwaarlozing van paarden en ernstige dierenmishandeling, waarbij zelfs pony’s dood werden aangetroffen. De SRP heeft hier met afschuw kennis van genomen en veroordeelt dit sterk.

De Sectorraad Paarden wil het kennisniveau over de juiste verzorging van het paard verder gaan verbeteren en wil hierin samen optrekken met de Dierenbescherming. De inspecteurs van de Dierenbescherming die sinds een aantal weken de dierenpolitie assisteren zeggen de afgelopen weken te worden overstelpt met meldingen over paardenhouders die hun dieren slecht behandelen. De paardenhouders waar ze terecht komen, zijn bijna altijd hobbyisten. Ze merken dat mensen minder kennis dan vroeger hebben over hoe ze een paard moeten houden. Het komt ook voor dat bijvoorbeeld door ouderdom van de houder de verzorging te veel wordt voor hen. “In zulke gevallen moet de eigenaar een oplossing zoeken, maar dat mag nooit ten koste gaan van gezondheid of welzijn van het dier”, aldus de SRP.

Voorzitter van de Sectorraad Piet Jansen: “De georganiseerde paardenhouders zorgen in de regel heel goed voor hun paarden. Iemand die wedstrijden rijdt of fokt met zijn paarden bij een van de aangesloten stamboeken, heeft de verzorging over het algemeen tip top voor elkaar. Daarom willen we juist al deze deskundige paardenhouders vragen om hun ogen en oren open te houden. Spreek elkaar aan op onacceptabel gedrag of probeer aanwezige kennis over te dragen aan een onwetende paardenhouder. Men kan elkaar ook wijzen op bijvoorbeeld de cursus Paard en Welzijn die de KNHS en FNRS organiseren. Het gebeurt ook dat meldingen die bij de dierenpolitie binnenkomen voortkomen uit onwetendheid. Zo wordt er vaak dierenmishandeling gemeld als een paard zonder deken op buiten staat of in de blubber staat. Veel mensen weten niet dat een paard een vacht ontwikkelt waarmee hij goed tegen regen en kou kan en een paard kan ook tegen een beetje blubber, mits het dier daarna weer naar een droge plek kan.”

Jansen: “Maar het is absoluut onacceptabel dat iemand zijn of haar paard of pony niet goed verzorgt, of, erger nog, mishandelt. Spreek mensen hier op aan of bel de dierenpolitie op het meldnummer 144”. De grote ledenorganisaties KNHS en FNRS doen al heel veel aan voorlichting over paardenwelzijn en hebben ook nu hun volledige medewerking toegezegd.

De Sectorraad Paarden, is een samenwerkingsverband tussen sport, fokkerij en ondernemers in de paardensector en is de spreekbuis richting overheid. Gezamenlijk worden de belangen behartigd van meer dan 400.000 paardenliefhebbers in Nederland. Voor paardenwelzijn is een uitgebreid beleid. Zo is de Gids voor Goede praktijken opgesteld met regels voor paardenhouders. Met de oproep aan leden om elkaar aan te spreken op welzijnsonvriendelijk gedrag en een hieraan gekoppelde campagne zet de sector weer een concrete stap in het welzijnsbeleid dat vorig jaar door de gezamenlijke paardenorganisaties werd opgesteld.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl