AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Paardensector zet zich in voor paardenwelzijn

ERMELO (SRP) – Vandaag start de nieuwe voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’. De campagne is een initiatief van de Sectorraad Paarden en richt zich met de nieuwe website https://www.voorkompaardenleed.nl/ op het verbeteren van kennis en het wegnemen van onkunde over paardenwelzijn. Anky van Grunsven is één van de boegbeelden van de campagne die via een website, posters en social media paardenhouders informeert over de juiste verzorging van een paard.

“Paardenhouders zorgen goed voor hun paarden. Als er sprake is van welzijnsproblemen bij het houden van paarden heeft dit bijna nooit te maken met onwil, maar met onkunde,” aldus Piet Jansen, voorzitter Sectorraad voor Paarden (SRP). “Paardenhouders zijn zelf verantwoordelijk voor het welzijn van hun dier, onze rol is hen informeren over de juiste verzorging van een paard. We roepen alle paardenliefhebbers in Nederland op deze actie via social media en posters uit te dragen.”

Paardenliefhebbers kunnen de actie volgen en delen via Facebook op facebook.com/voorkompaardenleed en Twitter met #voorkompaardenleed. De posters worden aan paardensportverenigingen, dierenartsen, maneges, ruitersportzaken en Boerenbond- en Welkoop winkels toegezonden en kunnen kosteloos via de site https://www.voorkompaardenleed.nl/ worden aangevraagd. Op de website staat alle informatie over deze actie met praktische tips over de juiste verzorging van een paard. Waar moet je op letten bij de verzorging van een paard? Voeding, huisvesting, beweging, gezondheid, gedrag, alles komt aan bod.

De campagne richt zich niet alleen op de ruim 400.000 leden van de bij de SRP aangesloten organisaties en actieve paardensporters, maar ook op de ongebonden houders van paarden. Deze groep bestaat uit circa 50.000 bedrijven en particulieren. Zij vallen buiten de scoop van de organisaties op het terrein van de paardensport. De Sectorraad Paarden heeft deze actie ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Hippisch Kenniscentrum en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De campagne is een vervolg op de Gids voor Goede Praktijken, die sinds vorig jaar een aantal praktische richtlijnen voor paardenwelzijn onder de aandacht brengt.

Paardenhouders en –eigenaren dragen de verantwoordelijkheid om hun paard(en) de juiste zorg te bieden. De richtlijnen benadrukken deze verantwoordelijkheid en lichten tegelijkertijd toe hoe de paardenhouder en –eigenaar het beste voor zijn of haar paard kan zorgen. Paarden zijn bijvoorbeeld sociale dieren en om die reden moet het mogelijk zijn voor een paard om dagelijks sociaal contact te hebben met soortgenoten. Verder is een juiste combinatie van stalling, verzorging en beweging essentieel. Maar ook het tijdig inschakelen van een deskundige is een belangrijk speerpunt .

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl