AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Verantwoorde opfok essentieel voor paardenwelzijn

In het kader van de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’ wordt het jonge paard deze maand onder de aandacht gebracht. Het spenen, de voeding, de beweging en het sociaal contact zijn van groot belang voor het verantwoord laten opgroeien van jonge paarden. De campagne informeert paardenhouders via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

Het heeft de voorkeur om veulens geleidelijk, vanaf de leeftijd van minimaal vier tot zes maanden te spenen. Dit sluit aan bij de natuurlijke situatie wat voedingsbehoefte betreft. Op deze leeftijd neemt het veulen naast moedermelk ook ander voer op. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt geadviseerd de veulens geleidelijk te spenen. Dat wil zeggen dat ze voorafgaand aan het spenen worden bijgevoerd met het voer dat ze na het spenen zullen krijgen (beperkt krachtvoer, voldoende ruwvoer/gras) en dat het veulen regelmatig een steeds langere tijd wordt gescheiden van de merrie. Daarnaast is het van belang dat veulens in groepen van minimaal twee veulens worden opgefokt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat veulens in een groep elkaar uitdagen om te bewegen. Hiermee wordt hun fysieke ontwikkeling gestimuleerd. Voldoende beweging en goede voeding vanaf de geboorte is noodzakelijk voor de ontwikkeling van bot- en spierstructuren in de onderste ledematen. Alle veulens worden geboren als sociale dieren. Sociaal gedrag moeten ze echter leren. Dat kunnen ze alleen leren van soortgenoten, liefst van dezelfde leeftijd.

De voorlichtingscampagne is een initiatief van de Sectorraad Paarden en richt zich met de website www.voorkompaardenleed.nl op het verbeteren van kennis en het wegnemen van onkunde over paardenwelzijn. Paardenliefhebbers kunnen de actie volgen en delen via Facebook op facebook.com/voorkompaardenleed en Twitter met #voorkompaardenleed. De campagne informeert via een website, posters en social media, paardenhouders over de juiste verzorging van een paard.

De campagne is een vervolg op de Gids voor Goede Praktijken, die sinds vorig jaar een aantal praktische richtlijnen voor paardenwelzijn onder de aandacht brengt. De campagne is in juni van start gegaan met voorlichting over het natuurlijke gedrag van het paard. Deze maand staat de ontwikkeling van het jonge paard centraal, de komende maanden wordt aandacht besteed aan de voeding, de verzorging en de huisvesting van het paard.

Paardenhouders en –eigenaren dragen de verantwoordelijkheid om hun veulens en jonge paarden de juiste zorg te bieden. De richtlijnen benadrukken deze verantwoordelijkheid en lichten tegelijkertijd toe hoe de paardenhouder en –eigenaar het beste voor zijn of haar paard kan zorgen. Paarden zijn bijvoorbeeld sociale dieren en om die reden moet het mogelijk zijn voor een paard om dagelijks sociaal contact te hebben met soortgenoten. Verder is een juiste combinatie van stalling, verzorging en beweging essentieel. Maar ook het tijdig inschakelen van een deskundige is een belangrijk speerpunt .

Facebook: facebook.com/voorkompaardenleed

Twitter: @Zorgvoorjepaard #voorkompaardenleed

Website: www.voorkompaardenleed.nl

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl