AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Vele liters water voor paarden

ERMELO (SRP) – Op een warme dag drinkt een paard wel 70 liter water! Naast schoon drinkwater heeft een paard ook behoefte aan voldoende ruwvoer. Deze maand staat ‘Voeding’ centraal in de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’, van de Sectorraad Paarden (SRP). De campagne informeert paardenhouders over belangrijke welzijnsthema’s via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

Paarden hebben vrije toegang tot schoon drinkwater nodig. Records of routine worming and/or vaccinations should be kManagement practices should accommodate the natural behaviour of horses, such asDe dagelijkse behoefte aan water kan variëren van 20 tot 70 liter, afhankelijk van detemperature and humidity, bodyweight, level of activity and health. temperatuur en luchtvochtigheid, het lichaamsgewicht van het paard, de mate van activiteit en de gezondheid. Het water dat de paarden drinken moet makkelijk toegankelijk en helder zijn en niet stinken.

Het is erg belangrijk dat paarden meerdere keren per dag ruwvoer aangeboden krijgen. Het is per paard verschillend hoeveel ruwvoer een paard nodig heeft. Dit hangt onder andere samen met de conditie van het paard en de prestaties die van het paard worden gevraagd. Op de website https://www.voorkompaardenleed.nl/ is meer informatie te vinden over het voeren van de juiste hoeveelheid ruwvoer. Ruwvoer is van groot belang in het rantsoen van paarden en is noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Dagelijkse controle van de kwaliteit is belangrijk. De paardenhouder/eigenaar is verantwoordelijk voor hetgeen het paard te eten krijgt. Hooi met veel stof of schimmels is schadelijk voor de gezondheid. Een pak kuilvoer dat geopend wordt, kan binnen enkele dagen beschimmeld raken. Schimmels zijn belangrijke oorzaken van koliek, een aandoening waar paarden dikwijls aan overlijden.

Over de campagne
De voorlichtingscampagne is een initiatief van de Sectorraad Paarden en richt zich met de website https://www.voorkompaardenleed.nl/ op het verbeteren van kennis en het wegnemen van onkunde over paardenwelzijn. Paardenliefhebbers kunnen de actie volgen en delen via Facebook op facebook.com/voorkompaardenleed en Twitter met #voorkompaardenleed. De campagne informeert via een website, posters en social media, paardenhouders over de juiste verzorging van een paard.

De campagne is een vervolg op de Gids voor Goede Praktijken, die sinds vorig jaar een aantal praktische richtlijnen voor paardenwelzijn onder de aandacht brengt. De campagne is in juni van start gegaan met voorlichting over het natuurlijke gedrag van het paard. Deze maand staat voeding centraal, de komende maanden wordt aandacht besteed aan de verzorging en de huisvesting van het paard.

Facebook: facebook.com/voorkompaardenleed

Twitter: @Zorgvoorjepaard #voorkompaardenleed

Website: www.voorkompaardenleed.nl

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl