AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Goed voor je paard zorgen, hoe doe je dat?

ERMELO (SRP) – Deze maand staat de verzorging van het paard centraal in de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?’, van de Sectorraad Paarden (SRP). De campagne informeert paardenhouders over belangrijke welzijnsthema’s via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

Je paard dagelijks controleren op de aanwezigheid van voedsel en water, op zijn gezondheidsstatus en op verwondingen. Dat is de basis van goed voor je paard zorgen. Regelmatig de hoeven en het paardengebit controleren en verzorgen hoort daar ook bij. Een gezond paard heeft een glanzende vacht, normale eetlust en maakt een rustige indruk, maar is wel attent.

Weet je wat je moet doen om infectieuze ziekten als Influenza en Rhinopneumonie tegen te gaan? Infectieuze ziekten worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld teken. Virussen gaan meestal direct van paard naar paard. Vaccineren kan helpen tegen infectie, maar geeft nooit honderd procent bescherming. Op wedstrijden komen veel paarden bij elkaar. Probeer vreemde paarden niet aan elkaar te laten neuzen. Het andere paard kan een ziekteverwekker bij zich hebben, zonder dat het er last van heeft.

Vaccineren tegen Influenza en Rhinopneumonie moet met alle paarden tegelijk gebeuren. Als enkele paarden van dezelfde stal niet geënt worden, kunnen die ervoor zorgen dat de hoeveelheid ziekteverwekkers in de stal zo hoog worden, dat de antistoffen door het vaccin niet genoeg bescherming bieden.

De hoeven van een paard moeten zo vaak als nodig worden bekapt, om de gezondheid van de hoef te behouden. De frequentie van het bekappen hangt af van onder andere de leeftijd van het paard, het seizoen, de voeding en het gebruik van het paard. Elke zes tot acht weken controle is een goede richtlijn.

Gebitsverzorging is afhankelijk van factoren zoals voeding en bijvoorbeeld de natuurlijke gebitskwaliteit. Een vakbekwame gebitsverzorger en/of dierenarts adviseert met welke regelmaat het gebit onderzocht moet worden. Het is belangrijk om een dierenarts in te schakelen bij acute gezondheidsproblemen. Deze kan je ook doorverwijzen naar een erkende fysiotherapeut voor paarden of een goed opgeleide chiropractor als er stoornissen zijn aan het bewegingsapparaat.

Daarnaast zijn er vele aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden. Onder andere ontwormen, vaccineren, insleep van ziekten bij de introductie van nieuwe paarden en infectieuze ziekten.. Meer informatie en achtergronden zijn te vinden op de website van de campagne https://www.voorkompaardenleed.nl/

Over de campagne
De voorlichtingscampagne is een initiatief van de Sectorraad Paarden in samenwerking met het Nederlands Hippisch Kenniscentrum en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en richt zich met de website https://www.voorkompaardenleed.nl/ op het verbeteren van kennis over paardenwelzijn. Paardenliefhebbers kunnen de actie volgen en delen via Facebook op facebook.com/voorkompaardenleed en Twitter met #voorkompaardenleed. De campagne informeert paardenhouders via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

De campagne is een vervolg op de Gids voor Goede Praktijken, die sinds vorig jaar een aantal praktische richtlijnen voor paardenwelzijn onder de aandacht brengt. De campagne is in juni van start gegaan met voorlichting over het natuurlijke gedrag van het paard. Deze maand staat de verzorging van het paard centraal, de komende maanden wordt aandacht besteed aan de aard van het paard en de huisvesting van het paard.

Facebook: facebook.com/voorkompaardenleed

Twitter: @Zorgvoorjepaard #voorkompaardenleed

Website: https://www.voorkompaardenleed.nl/

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl