AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Btw-tarief paardenfok- en -opfokbedrijven en veehandelsregeling

Na overleg van de Sectorraad Paarden (SRP) met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst zijn enkele belangrijke tegemoetkomingen richting de sector tot stand gekomen.

BTW-landbouwregeling voor fok-en opfokbedrijven

De Belastingdienst keurt alsnog goed dat paardenfok- en -opfokbedrijven de btw-landbouwregeling blijven toepassen. Dit geldt zowel voor de levering van paarden door deze bedrijven als de opfokdiensten aan derden. Het is helaas op dit moment nog niet geheel duidelijk of deze goedkeuring alleen betrekking heeft op fok- en opfokpaarden, of ook op andere paarden. De SRP probeert hierover snel duidelijkheid te krijgen en zal de sector hierover zo snel mogelijk informeren. Voorwaarde voor het toepassen van de btw-landbouwregeling is wel dat een bedrijf tenminste één hectare cultuurgrond bedrijfsmatig in gebruik heeft.

De btw-landbouwregeling houdt in dat een bedrijf buiten de heffing van btw blijft: het bedrijf is dan geen btw verschuldigd over de omzet, en krijgt ook geen btw-teruggave over de kosten. Fok- en opfokbedrijven kunnen kiezen voor toepassing van de btw-landbouwregeling of voor de normale btw-regeling. De btw-landbouwregeling is niet voor elk bedrijf de beste keuze. Laat u hierover adviseren door uw accountant of fiscalist.

BTW-veehandelsregeling voor alle soorten paarden

De Belastingdienst keurt ook alsnog goed dat paardenhandelaren de veehandelsregeling op verzoek kunnen toepassen op de levering van alle –soorten-paarden (dus niet alleen slachtpaarden,fokmerries en dekhengsten). De veehandelsregeling werkt hetzelfde als de btw-landbouwregeling, een bedrijf blijft hiermee buiten de heffing van btw. Paardenhandelaren hebben dus de keuze tussen toepassing van de btw-veehandelsregeling of de normale btw-regeling. Ook de veehandelsregeling is niet voor elk bedrijf de beste keuze. Laat u hierover adviseren door uw accountant of fiscalist.

De Belastingdienst heeft in een overleg met de SRP aangegeven dat beide bovenstaande goedkeuringen per 1 april 2014 worden heroverwogen. De SRP zal zich ervoor inzetten dat de regelingen op bovenstaande wijze toegepast kunnen blijven worden.

Bovengenoemde besluiten zijn hier terug te lezen: Besluitvan de Staatssecretaris van Financiën van 20 december 2013, nr. BLKB 2013/2253M

Voor de volledigheid, het 6%-tarief geldt bij levering van paarden vanaf 1 januari 2014 alleen nog voor slachtpaarden, fokmerries en dekhengsten. Zie hiervoor het persbericht  van de SRP van 25 oktober 2013.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl