AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Meer duidelijkheid over btw-tarief paardenfok- en -opfokbedrijven en btw-landbouwregeling

In het persbericht  van de Sectorraad Paarden (SRP) van 6 januari 2014 was al opgenomen dat dankzij de  inspanningen van de SRP, paardenfok- en -opfokbedrijven de btw-landbouwregeling kunnen blijven toepassen en dat hetzelfde geldt voor paardenhandelaren en de btw-veehandelsregeling.

In bedoeld persbericht kon de SRP nog geen duidelijkheid geven of het ministerie van Financiën bedoeld heeft de btw-landbouwregeling voor de levering van alle soorten paarden te kunnen laten gelden. Dat kan nu wel. Het ministerie heeft de SRP medegedeeld dat fok- en opfokbedrijven de btw-landbouwregeling kunnen toepassen voor de levering van ALLE soorten paarden, dus niet alleen van slachtpaarden, fokmerries en dekhengsten. Net zoals paardenhandelaren de btw-veehandelsregeling kunnen toepassen voor de levering van alle soorten paarden. Zoals in het persbericht van 6 januari al is aangegeven, is de btw-landbouwregeling of de btw-veehandelsregeling niet voor elk bedrijf de beste keuze. Laat u hierover adviseren door uw accountant of fiscalist.

Het ministerie heeft aangekondigd dat per 1 april 2014 de bovenstaande goedkeuringen worden heroverwogen. De SRP zal zich voor handhaving blijven inzetten, maar het is niet uitgesloten dat er na 1 april 2014 een andere situatie kan ontstaan.

Volgens de Belastingdienst geldt vanaf 1 januari 2014 het btw tarief van 6% alleen nog voor de levering van slachtpaarden, fokmerries en dekhengsten en niet meer, zoals voorheen, ook voor de levering van jonge (opfok)paarden. Hiervoor zou het tarief van 21% btw gelden. De SRP onderzoekt nog of en, zo ja, welke vervolgstappen nodig zijn.

Opfokbedrijven kunnen, als ze de btw-landbouwregeling niet toepassen, voor hun opfokdiensten aan derden vooralsnog het tarief van 6% btw blijven hanteren. Het ministerie zal ook deze goedkeuring heroverwegen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl