AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Prijzengeld vrij van BTW

(Ermelo, SRP) Anders dan vaak gedacht, is het bij deelname aan concoursen gewonnen prijzengeld vaak niet belast met btw. Dat is nu ook bevestigd door het Europese Hof van Justitie (arrest van 10 november 2016, nummer C-432/15). Het ging om een Tsjechische trainster van renpaarden.

Het prijzengeld is vrij van btw indien het prijzengeld afhankelijk is van de uitslag en de classificatie van de deelnemer. Dus het moet vooraf onzeker zijn en bepaald worden door de classificatie. Garandeert de concoursorganisatie bij voorbaat en onafhankelijk van de classificatie al een vergoeding (vaak “startgeld” genoemd), dan is die vergoeding wel onderworpen aan de btw.

Keerzijde hiervan kan wel zijn dat niet alle btw op kosten/investeringen meer aftrekbaar is. Maar dat zal volgens het arrest Europese Hof niet vaak het geval zijn.

Voor veel wedstrijdstallen zal dit een aanzienlijke belastingbesparing kunnen betekenen.

Binnenkort zal op de door de Sectorraad Paarden ondersteunde website Paardfiscaal.nl een uitgebreidere toelichting zijn opgenomen. De Sectorraad zal dit arrest ook bij de belastingdienst onder de aandacht brengen en voor zover nodig aandringen op voor de praktijk nuttige richtlijnen zodat niet iedere paardenhouder opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl