AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Paardenwelzijnsbeleid SRP in lijn met aangenomen welzijnsinitiatief

Ermelo (SRP): Afgelopen week heeft de Europese top van de paardenwelzijns-organisaties een belangrijk initiatief aangenomen van de Europese Parliament’s Agriculture & Rural Affairs Committee. Het doel van dit initiatief is het paardenwelzijn in Europa naar een hoger niveau te tillen. Het initiatief is vooral gebaseerd op het onderzoek ‘Removing the Blinkers: the health and wefare of Equidae in Europe’. De Sectorraad Paarden is blij te vernemen dat het welzijnsinitiatief in lijn is met het welzijnsbeleid van de SRP.

Vanuit het onderzoek wordt aanbevolen om te komen tot basisrichtlijnen voor het houden van paarden. In Nederland zijn sinds 2011 deze basisrichtlijnen reeds in gebruik, middels de Gids Goede Praktijken. De gids bevat de uitwerking van de 12 richtlijnen voor paardenhouders. In het streven naar de verbetering van paardenwelzijn werkt de SRP aan bewustwording en vergroting van kennis bij paardenhouders. Als logisch vervolg op de 12 richtlijnen voor paardenwelzijn en de Gids Goede Praktijken heeft de SRP ook een paardenwelzijnscheckontwikkeld. En daarnaast is de SRP bezig om te komen tot een welzijnskeurmerk.

Jan Cees Vogelaar namens de SRP: “Dit is een stap voorwaarts binnen Europa op het gebied van paardenwelzijn, maar het is ook noodzakelijk om de aanbeveling uit het onderzoek over I&R invulling te gaan geven. Bij een diergezondheidscalamiteit is het niet weten hoeveel paarden er daadwerkelijk in Nederland of de EU zijn, en waar ze staan een enorm risico. Dit is eigenlijk een recept voor een catastrofe. Om dit te realiseren is een grotere inspanning van overheden noodzakelijk.”

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl