AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Veel voorkomende vragen over influenza

We hebben wel een paar paarden met koorts gehad, maar uit de neusswabs is geen influenza gekomen. Wat nu?
Neusswabs die positief zijn op influenza vormen het bewijs dat er sprake is van influenza bij het bemonsterde paard(en). Een negatieve uitslag maakt het veel minder waarschijnlijk dat er sprake is van influenza, maar sluit het niet uit. Als er meer paarden koorts gaan vertonen is het raadzaam opnieuw neusswabs in te (laten) sturen.

We hebben inderdaad influenza op stal gehad. Veel paarden toonden maar weinig symptomen maar enkele zijn echt erg ziek geweest, meerdere dagen > 39,5 oC koorts, niet eten, een snotneus en erg hoesten. Nu lijken de paarden wel weer wat beter, maar hoe lang moeten we ze nu rust geven?
Een dierenarts kan na zorgvuldig lichamelijk onderzoek iets meer zeggen over de toestand van het respiratie-apparaat van een paard, maar als algemene regel kan worden aangehouden één week rust voor iedere dag hoge koorts. Een paard mag niet aan het werk (anders dan afstappen of even rustig bewegen aan de longe) voordat de temperatuur al minstens een week normaal is en de snotneus en het hoesten volledig verdwenen zijn. De rustperiode na een ernstige influenza moet doorgaans zeker 4 tot 8 weken bedragen. Het slijmvlies van de luchtwegen heeft namelijk echt veel tijd nodig om goed te genezen en dat moet omdat er anders restverschijnselen zoals chronisch hoesten en minder presteren over kunnen blijven.

We hebben influenza op stal gehad, hoe lang moeten we ‘dicht’ blijven?
Het is verstandig om nog twee weken dicht te blijven na de dag waarop alle paarden koortsvrij waren. Zoals eerder beschreven hebben echt zieke paarden vaak veel langer nodig om volledig te herstellen.

Hebben paarden met influenza altijd ook antibiotica nodig?
In Nederland proberen we antibiotica alleen in te zetten als dat echt nodig is. Uw dierenarts kan na een lichamelijk onderzoek van uw paard hier een goed onderbouwd advies over geven. In het algemeen geldt dat als een paard na de eerste 3 à 5 dagen met hoge temperaturen (vaak worden er twee temperatuurpieken gezien) nog langer temperatuur houdt tussen de 38,5 oC en de 39,5 oC dat er sprake is van een secundaire bacteriële infectie. Als dit het geval is zal de dierenarts een antibioticumkuur adviseren.
In eerste instantie zal een paard met influenza doorgaans worden behandeld met koortsremmers en clenbuterol of vergelijkbare producten.

Is een keer extra vaccineren verstandig?
In Nederland krijgen veel veulens vanaf een leeftijd van zes maanden een basisvaccinatie van slechts twee keer, in plaats van een basisvaccinatie die uit 3 vaccinaties bestaat (zoals de FEI wel eist). Vervolgens worden de paarden slechts eenmaal per jaar opnieuw gevaccineerd.
De FEI eist dat een paard dat wedstrijden loopt na de drie basis-vaccinaties daarna twee vaccinaties per jaar moet hebben. Bij een verhoogd infectierisico verdient het aanbeveling om alle paarden die langer dan zes maanden geleden gevaccineerd zijn opnieuw te vaccineren. Hierbij wordt vaccineren op bedrijven waar al influenza heerst afgeraden.
Het is verder belangrijk om bij deze overwegingen alle paarden op een bedrijf te betrekken en niet alleen de wedstrijdpaarden. Immers ongevaccineerde dieren kunnen als ze influenza krijgen zoveel virus uitscheiden dat ook goed gevaccineerde paarden ziek zullen worden (vaak wel minder ernstig).

Hoe maak ik een box of een trailer schoon waar een paard met influenza in heeft gestaan?
Eerste alle bodembedekking, stof en spinnenwebben verwijderen. Vervolgens echt de hele box, de wanden (als dat tralies zijn moeten de boxen van de buurpaarden ook worden schoongemaakt) en het plafond goed schoonmaken met water, zeep en een luiwagen (borstel op een steel). Dan het plafond, de muren en de vloer goed afspoelen met water, net zo lang tot alles echt schoon is. Geen hoge drukspuit gebruiken, tenzij een hele stal leeg staat en er geen paarden in de buurt staan. De kleine druppeltjes van een hoge drukspuit zijn namelijk heel goed in staat om virussen, zoals het influenza virus te verspreiden.
Vervolgens de box laten drogen en dan ontsmetten met een ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor virussen zoals Halamid®. Dat goed laten inwerken (zie bijsluiter) en vervolgens weer goed afspoelen.
Het huishoudelijk schoonmaken is veel belangrijker dan het ontsmetten. Ontsmettingsmiddelen worden al snel onwerkzaam als ze in contact komen met mest of stof.

Bovenstaande antwoorden zijn afkomstig van Prof.dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan – Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht en Dr. Kees van Maanen – Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl