AdobeStock_305664655-1-scaled.jpeg

Warm weer en het vernieuwde hitteprotocol

De weersverwachting voorspelt de aankomende periode weer warme dagen. Paardenhouders kunnen extra maatregelen nemen om het welzijn van hun paard te waarborgen.

 Paarden kunnen flink last hebben van de hitte en bij temperaturen van boven de 24 graden is het belangrijk extra goed op te letten dat een paard voldoende schaduw en verkoeling vindt (ook in de wei door bijvoorbeeld bomen of een afdak en denk ook aan bereikbaarheid van voldoende van drinkwater een goede ventilatie in de stal) en dat er in voorkomend geval “wijs op reis” wordt gegaan. Voor het protocol extreme temperaturen van de Sectorraad Paarden (klik HIER).

Vanaf 27 graden is er een intensievere controle door de NVWA op transport van paarden, vanaf 30 graden is er een verbod op lang transport en vanaf 35 graden is transport van paarden niet toegestaan (uitgezonderd spoedvervoer naar een kliniek of vervoer met een volledig geconditioneerde wagen).

Om te voorkomen dat het paard het bij extreme hitte te warm krijgt kunnen een aantal dingen gedaan kunnen worden. In het protocol kan er meer over worden gelezen. Denk bijvoorbeeld aan 30 seconden koelen met koud water en dan 30 seconden laten rondstappen en dit herhalen tot het paard aangeeft dat hij genoeg gehad heeft.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl