Voor alle informatie en vragen over paardenpaspoorten kunt u contact opnemen met Rijksdienst voor ondernemend Nederland, telefoonnummer: 088 – 042 42 42.

Een korte samenvatting van een aantal belangrijke zaken omtrent het paardenpaspoort (bron: RVO)

  • Het is verboden om een paard van 6 maanden of ouder te houden en te vervoeren zonder paspoort en chip.
  • Als u een paard vervoert of stalt, wordt u als de houder van het paard beschouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor handelaren, pensionstallen en maneges.
  • Als het paard vóór 1 juli 2009 een paspoort heeft gekregen en toen niet gechipt is (wat vaak bij buitenlandse paarden het geval is), hoeft het paard niet alsnog gechipt te worden (het mag uiteraard wel). In plaats daarvan moet de ingetekende schets in het paspoort zijn ingevuld.
  • In het hoofdstuk “medische behandeling” in het paspoort geeft u aan of een paard wel of niet bestemd is voor de slacht. Als u hier niets invult, is het paard automatisch bestemd voor de slacht voor humane consumptie. U mag als paardenhouder verder niets in het paspoort wijzigen of schrijven, daarmee maakt u het ongeldig.
  • Als u een paspoort bent kwijtgeraakt, meld dit dan zo snel mogelijk bij de instantie die het paspoort heeft uitgegeven. Paarden met een duplicaat paspoort mogen niet meer worden geslacht voor humane consumptie.
  • Het paspoort blijft eigendom van de instantie die het heeft uitgegeven.
  • Als uw paard sterft moet u het paspoort binnen dertig dagen terugsturen naar de paspoortuitgevende instantie. Nadat zij de sterfte van uw paard in hun administratie verwerkt hebben, maken ze het paspoort ongeldig. Als u het paspoort als aandenken aan uw paard wilt houden, kunt u dit aangeven en krijgt u het ongeldig gemaakte paspoort terug.
  • Als u uw paard laat slachten, moet het paspoort met uw paard mee naar het slachthuis.
    Op het slachthuis wordt het paspoort ingenomen en via het PVV naar de paspoortuitgevende instantie gestuurd. Nadat zij de slachting van uw paard in hun administratie verwerkt hebben, maken ze het paspoort ongeldig. Als u het paspoort als aandenken aan uw paard wilt houden, kunt u dit op een briefje schrijven dat u in het paspoort stopt als het paard naar het slachthuis gaat. Dit briefje komt dan ook bij de paspoortuitgevende instantie terecht en die stuurt u het ongeldig gemaakte paspoort terug.

Klik hier voor een informatief artikel uit de Hippische Ondernemer van mei 2016