AdobeStock_305664655-1-scaled-1.jpeg

Marnie Wilhelm wint hippische scriptieprijs

Op vrijdag 8 maart organiseerde Praktijkcluster Paard een studentendag op de Dutch Masters. Tijdens deze dag werd ook de scriptieprijs uitgereikt voor de beste hippische scriptie uit het schooljaar 2022/2023. Marnie Wilhelm won met haar scriptie over de toepassing van koeienmest als stalbedekking in paardenstallen. Laura Sijbers ging er vandoor met de publieksprijs over de knabbelpad community.

Voor de scriptieprijs waren een vijftal genomineerden voorgedragen door hun eigen hogeschool. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Gonneke Leereveld, Mirjam Kuiper en Remco Zuidam, beoordeelden de ingezonden scripties op: inhoudelijke kwaliteit, methodologie, structuur en presentatie, duurzaamheid, innovatie en tot slot praktische relevantie. De scriptie van Marnie Wilhelm, van Aeres Hogeschool Dronten, kwam voor de jury als beste naar voren.

Marnie Wilhelm wint hippische scriptieprijs en Laura Sijbers wint publieksprijs (foto: Remco Veurink)

Het onderwerp van Marnie haar scriptie is een onderzoek naar de geschiktheid van meststoffen die vrijkomen bij het scheiden van drijfmest van koeien, als stalbedekking voor paarden. Laboratoriumtests zijn gebruikt om de stofvorming, de aanwezige bacteriën en de vloeistofopname te analyseren. Daarnaast is mate van duurzaamheid en kostenreductie van het materiaal onderzocht. De resultaten laten zien dat het materiaal bijzonder stofarm is en vele malen zijn eigen massa aan water absorbeert. Het hergebruik van de vaste mest, dat als afvalproduct wordt gezien, staat voor duurzaamheid. En door het absorptievermogen van de vaste mest worden de kosten aanzienlijk verminderd met deze bodembedekker. “Dit werk belicht de noodzaak van innovatieve oplossingen voor stalbedekking en duurzaamheid, essentieel voor een milieuvriendelijke en gezonde paardenhouderij”, aldus de jury. “Het onderwerp is goed afgebakend en toont aan dat er diepgaand is nagedacht over zowel de praktische toepasbaarheid als de mogelijke voordelen en risico’s.”

Ook was er een publieksprijs. Aan de hand van een vijftal pitches van de afgestudeerden, werden de scripties aan het aanwezige publiek gepresenteerd. Het publiek koos voor de scriptie van Laura Sijbers, van HAS Green Academy, met als onderwerp de “Knabbelpad community”. Het Knabbelpad is een concept om biodiversiteit en paardengezondheid te stimuleren, door planten die als gezonde voeding voor paarden dienen en de biodiversiteit verhogen toe te voegen. In haar scriptie onderzoekt Laura hoe een (learning) community opgezet en beheerd kan worden om interesse te creëren voor het Knabbelpad en leden te stimuleren om het Knabbelpad concept te kopiëren.

De scriptieprijs van Praktijkcluster Paard is een cheque van €500,- die beschikbaar is gesteld door Stichting HIP. De doelstelling van HIP is het ontwikkelen van projecten die leiden tot kwalitatieve verbetering van de paardensector en bevordering van het hippisch ondernemerschap. “Het belang van onderzoek in onze sector kan niet genoeg benadrukt worden. In tijden van transitie, is kennisontwikkeling cruciaal”, aldus Joep Bartels die namens Stichting HIP de cheque uitreikte. “De onderzoeken van deze studenten zetten aan tot innovatie, zijn gericht op het welzijn van onze paarden en geven een doorkijk tot duurzamere praktijken.” Mieke Theunissen, secretaris van de Sectorraad Paarden en tevens lid van Praktijkcluster Paard, vult aan: “De jeugd heeft de toekomst en brengt weer nieuwe inspiratie en kansen voor de sector in beeld.”

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl