AdobeStock_305664655-1-scaled-1.jpeg

Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden geüpdatet

De Sectorraad Paarden heeft, samen met de lid-organisaties binnen Sport, Fokkerij en Ondernemers, het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden, pony’s en ezels opgesteld. Om aansluiting te blijven houden bij geldende wet- en regelgeving en nieuwe inzichten uit de praktijk of wetenschap, is het protocol van een update voorzien.

Wanneer volgens de weersvoorspelling van het KNMI voor de komende 24 uur in de Bilt een temperatuur van 27 graden Celsius of meer, dan wel vorst wordt verwacht, is er sprake van extreem weer. In het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden staat helder omschreven welke (gedrags)kenmerken paarden bij extreme weersomstandigheden vertonen, zodat paardenhouders en paardeneigenaren tijdig kunnen ingrijpen. Daarnaast bevat het protocol adviezen voor een reeks aan situaties, zowel op stal, in de wei als gedurende transport in extreme weersomstandigheden.

Een praktische aanvulling die is gedaan in het protocol, is de toevoeging van het meenemen van water voor paarden en mensen ter voorbereiding aan transport onder extreme weersomstandigheden. Tevens is aangevuld dat het verbod op het transporteren van paarden bij een temperatuur van 35 graden Celsius of hoger, is vastgelegd in de Beleidsregel diertransport bij hoge temperaturen (Beleidsregel van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 juni 2020, nr WJZ/19298421, in verband met het vervoer van dieren bij buitentemperaturen van ten minste 35o C). Transport van zieke- of gewonde paarden naar een kliniek is uitgezonderd.

De SRP houdt de politieke ontwikkelingen op het dossier extreme temperaturen nauwlettend in de  gaten. Zo ligt er op het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit een aangenomen motie om de maximale transporttemperatuur te verlagen naar 30 graden Celsius. Daarnaast onderzoekt de NVWA wanneer er maatregelen genomen moeten worden door paardenhouders bij lage temperaturen.

Vind hier de update van het Protocol extreme temperaturen voor paarden.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies.

SECTORRAAD PAARDEN

Postbus 3040
3850 CA Ermelo

Bezoekadres
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Secretariaat

Hester van der Bij
T 0577 – 408320
M 06 – 11736117
E info@sectorraadpaarden.nl